czwartek, 5 marca 2015

155. Kokosowa granola domowa.

Kokosowa granola
z orzechami, żurawiną 
i mieszanką ziaren 'Słoneczne Pola' od ZIARENKOWA.


PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
9 łyżek płatków owsianych
1 płaska łyżka oleju kokosowego z BIOSKLEPU
4 łyżki mąki kokosowej 'Bio Planet' z BIOSKLEPU
2 łyżki mieszanki ziaren 'Słoneczne Pola' z ZIARENKOWA
3 łyżki miodu
2 łyżki orzechów ziemnych
3 łyżki żurawiny suszonej

Olej podgrzewamy z miodem w garnku do rozpuszczenia. Orzechy i ziarna podprażamy krótko na suchej patelni. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, orzechami i ziarnami. Zalewamy suche składniki olejem z miodem i mieszamy dokładnie. Przesypujemy mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując palcami małe cząstki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok.15 minut, w międzyczasie mieszając granolę dwukrotnie, aby była równomiernie przypieczona. Wyciągamy, zostawiamy do całkowitego przestudzenia, przekładamy do miski, mieszamy z żurawiną i gotowe!



Skład kupnych musli/płatków śniadaniowych tylko odstrasza, nie pozostaje nic innego, jak przygotować swoją wersję dodatku do mleka czy jogurtu. To na prawdę nic skomplikowanego, a czas przygotowania wbrew pozorom nie jest taki długi. Śmiało mogę powiedzieć, że wyszła mi najlepsza ze wszystkich, w końcu kokosowa! ;)

Choroba dopadła i mnie. Zapalenie oskrzeli trzyma mnie w domu. Pierwsza choroba od początku liceum, nie wiem jak ja to wszystko nadrobię(?). Ale są plusy - mogę w końcu trochę odpocząć (legalnie) od nauki i rozwijać pasje kulinarne. Nie jest źle. 

16 komentarzy:

  1. Ojej to dużo zdrówka ci życzę :*
    A domowe granice są the best ! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domową granolę ♥ Może sobie nawet na jutro zrobię... ;)
    Zdrowiej i trzymaj się ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa granola ponad wszystko, nie ma lepszych :) a do tego dodajemy czego dusza zapragnie :)
    odpoczywaj! zdrówka :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kokosowa, domowa, pachnąca! oddaj <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe granole! Muszę znów uzupełnić zapasy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Orzechowa z żurawiną to chyba moja ulubiona :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię granolę, zwłaszcza ze spora ilością orzechów. Takiej z dodatkiem kokosa jeszcze nigdy nie robiłam, muszę kiedyś spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co jak co, ale domowa granola jest najlepsza! Też mam przepis do opublikowania, bo ostatnio robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem pod wrażeniem Twojego bloga Asiu! Pamiętam jak wspominałaś mi, że zaczynasz eksperymentować w kuchni ;)
    Świetne pomysły i zachwycające aranżacje. Gratuluję! ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo, na takie coś mam ochotę! swoją drogą muszę kupić olej kokosowy! ale to po wypłacie. ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale świetna ta twoja granola:)

    OdpowiedzUsuń
  13. kokosowa ♥
    zdrowiej kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepraszam bardzo, ale gdzie moja porcja tej granoli? Wysyłaj szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowa granola najlepsza! A kokosowa to tym bardziej musiała być boska <3

    OdpowiedzUsuń

Follow my blog with Bloglovin