Krem z ciecierzycy (na słodko)
z mleczkiem kokosowym, migdałami, słodzony daktylami i bananem
(vegan)
Przypadkowo wrzucane do misy blendera składniki zamieniły się w ulubiony deser, powtarzany już kilka razy. Idealny przepis na przełamanie się do strączków na słodko - wspaniały i niepowtarzalny smak i zero wyrzutów sumienia!
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
240 g ciecierzycy (ugotowana lub dokładnie przepłukana z puszki)
3 spore łyżki stałej części mleczka kokosowego
1 spora łyżka jasnej tahini
6 suszonych daktyli
garść migdałów
1/2 dojrzałego banana
Migdały i daktyle moczyć przez noc. Dokładnie odsączoną i przepłukaną ciecierzycę (jeśli jest z puszki) wrzucić do misy blendera, dodać odsączone migdały i daktyle, mleczko kokosowe, tahini i pokrojonego banana. Blendujemy na krem (nie do końca gładki) i gotowe! Podałam z mleczkiem kokosowym, wiórkami, moczonymi jagodami goji oraz nerkowcami.
Ale pychota :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na ciecierzycę. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńooo tak, jestem na duże TAK! <3
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, w takiej wersji ciecierzycy jeszcze nie widziałam ;)
OdpowiedzUsuńOooooo tak, ja wiem jak takie kremy genialnie smakują <3 Szczególnie z kremowym mlekiem kokosowym, niebo <3
OdpowiedzUsuńKooocham hummmmuuusy!
OdpowiedzUsuńMnie tam nie trzeba przekonywać do cieciorki na słodko, biorę ten krem w ciemno! :D
OdpowiedzUsuńMnie co prawda do strączków przekonywać nie trzeba, choć.. w słodkiej wersji jeszcze ich nie jadłam, ale planuję ;)
OdpowiedzUsuńMistrzyni smaków i kombinacji, jestem zachwycona Asiu! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kremy strączkowo - bananowe <3
OdpowiedzUsuńO kurcze, to musi byc niebo w gebie! :D
OdpowiedzUsuńAle zaskoczenie! Jeszcze nigdy nie jadłam kremu z cieciorki na słodko. Wygląda na świetny deser!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kremy :)
OdpowiedzUsuń