Chipsy z batatów z wegańskim sosem a'la beszamel z zatarem
z mąki z ciecierzycy, oleju kokosowego, masła orzechowego i płatków drożdżowych
Niby dla całej rodziny, a 3/4 było zjedzone przed ich przyjściem do domu, no cóż ja poradzę... :P
Bataty wyszły chrupiące, a sos ciągnący się - idealna kompozycja. Wegańskie sosy jak na razie smakują mi o wiele lepiej od tych tradycyjnych ;)
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
2 łyżki oleju kokosowego (divinebody.pl)
2 łyżki mąki z ciecierzycy Purerein
ok. 3/4 szkl. wody
2 łyżki masła orzechowego (divinebody.pl)
1 i 1/2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki zataru, szczypta chilli, sól (himalajska), oliwa
+ bataty i przyprawy mnie czubryca czerwona)
Bataty wyszorować dokładnie, (nie obierać ze skórki!), pokroić w cienkie plastry, skropić oliwą, obsypać przyprawą i piec przez 30 minut. Pierwsze 10 w temp. 180, następne 10 w 200 stopniach i na koniec 220.
Olej rozpuścić w garnku, dodać mąkę i na małym ogniu mieszać przez ok. minutę do zarumienienia, wlać trochę wody, dodać masło orzechowe i gotować wciąż na małym ogniu mieszając cały czas, dolewać wody i mieszać do momentu wykorzystania 3/4 szklanki. Dodać przyprawy i płatki drożdżowe, dokładnie wymieszać i gotowe!
Sos robić tuż przed podaniem!
Masło orzechowe dostępne tutaj ---> KLIK Mąka z ciecierzycy dostępna tutaj ---> KLIK POLECAM - niskie ceny ! :D |
Zjadłam już 2 paczki płątków drożdżowych kupionych specjalnie dla tego "sera", a jak go nie było tak nie ma :D
OdpowiedzUsuńChipsy z batatów są bardzo smaczne. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęły:)
OdpowiedzUsuńten sos zapowiada się bosko <3
OdpowiedzUsuńRobiłam pieczone bataty, ale nie w formie chipsów. Bardzo ciekawy sos :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyszło coś pysznego - masło orzechowe i płatki drożdżowe nadały wiele cudnego smaku :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają *.*
OdpowiedzUsuńwpadam do Ciebie któregoś dnia na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Pycha!
OdpowiedzUsuń