Banana bread
- chlebek bananowy/ciasto bananowe
Dojrzałe, aż czarne banany u mnie zawsze grają pierwsze skrzypce w wypiekach, czy śniadaniach. Wtedy właśnie można z nich wydobyć największą słodycz, która aż się prosi o dodanie do słynnego amerykańskiego 'banana bread'.
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
2 bardzo dojrzałe banany (220 g)
3 jajka (150 g )
2 duże łyżki ricotty (75 g)
2 łyżki ksylitolu (30 g)
120 g mąki kukurydzianej
szczypta sody oczyszczonej
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera (banana radzę obrać, a jajka rozbić :)) i blendujemy na gładką masę, bez grudek. Naczynie (nie za duże, aby ciasto było w miarę wysokie) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i na wierzch nakładamy banana przekrojonego wszerz. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Należy sprawdzać patyczkiem stan upieczenia, jeśli jest suchy, można wyciągać.
PS. świetnie smakuje z masłem orzechowym i dżemami <3
PS. świetnie smakuje z masłem orzechowym i dżemami <3
Chlebka bananowego z ricottą jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna że smakował świetnie - tak wygląda :)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to życie :D Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZ ricottą bardzo fajna wersja :)
OdpowiedzUsuńale musiał być wilgotny! kocham chlebek bananowy :D
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam bananowe wypieki:D
OdpowiedzUsuńpyszny !
OdpowiedzUsuńCo można użyć zamiast serka ricotta? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź
OdpowiedzUsuńJakikolwiek twarożek: grani, sernikowy, mascarpone itd. 🙂
Usuń