Pierogi z mąki żytniej z jagodami,
podane z jogurtem naturalnym i jagodami ♥
PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki: (7 sztuk)
Składniki: (7 sztuk)
8 łyżek mąki żytniej (110 g)
6 łyżek gorącej (nie wrzącej) wody
szczypta soli
7 kopiastych łyżeczek jagód
cukier
+
śmietana/jogurt naturalny
Do przesianej mąki dodajemy gorącej wody i soli. Mieszamy łyżką, aż składniki zaczną się zlepiać, przekładamy na blat i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie się za bardzo lepić do rąk należy podsypać mąką (musi być gumowe). Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i obsypujemy mąką, wałkujemy na bardzo cienki placek i wycinamy koła za pomocą kubka/miseczki. Ze ścinek formujemy kulę i powtarzamy czynności. Na gotowe placki nakładamy jagody, (można też posypać cukrem) składamy na pół i zlepiamy palcami w mącę. Za pomocą widelca robimy wzorki (dociskamy na obwódkach). Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3,5 minuty. Odsączamy, podajemy ze śmietaną lub jogurtem i jemy. Smacznego.
Proste w wykonaniu, to najważniejsze. A efekt końcowy bardzo zadowalający, są przepyszne i o wiele zdrowsze niż z mąki pszennej. Polecam.
Dużo się działo przez moją nieobecność - w sobotę grill urodzinowo-imieninowy na działce na rekordową ilość osób. Bułki drożdżowe z truskawkami wszystkim zasmakowały. Jedzenia było tyle, że moglibyśmy zrobić jeszcze jedną taką imprezę. Wszystko się udało, było na prawdę super. Ps. Kocham moją rodzinę. :D
W poniedziałek okazało się, że nie utworzą mojej klasy, bo za mało chętnych... a ja muszę mieć matematykę na rozszerzeniu! :C Dzisiaj idę się dowiedzieć czegoś więcej.
Miłego dnia.
Tak wielką mam nadzieję! :C
Tak wielką mam nadzieję! :C
Widzę, że pierogi królują dziś na blogu! :D
OdpowiedzUsuńWpraszam się na małą porcję na obiad :)
OdpowiedzUsuńJa też! :D Uwielbiam pierogi z jagodami, choć jedzenie ich to zawsze pewne ryzyko haha
UsuńU mnie podobne pierozki byly wczoraj na obiad i tez wszystkim zasmakowaly .
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki zeby ze szkolą dobrze poszlo :*
mniam! :]
OdpowiedzUsuńhttp://libellule21.blogspot.com/
Wszędzie widzę pierogi i przez to nabrałam na nie ogromnej ochoty :)
OdpowiedzUsuńTo ja trzymam kciuki. A bez nadziei ani rusz :*
OdpowiedzUsuńPierogi doskonałe. W końcu i ja muszę je zrobić.
Pieerogi z jagodami! <3
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierogi z mamą i siostrą w poniedziałek - orkiszowe pełnoziarniste i żytnie. Mi smakują obie wersje, ale one twierdzą, że te z mąki żytniej są gumiaste, kluskowate...
Masz o wiele lepsze nadzienie, kradnę kilka pierożków! :D
Trzymam kciuki za szkołę :)
Wiara to podstawa ;)
OdpowiedzUsuńTeż kocham moją rodzinę ... część przynajmniej :p
pierogi i to jeszcze z jagodami i śmietaną <3
OdpowiedzUsuńPierogi z jagodami najlepsze <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie cudownie Ci wyszły <3!
OdpowiedzUsuńfaktycznie się zgrałyśmy :) co tu dużo mówić - pyszne śniadanie :D
OdpowiedzUsuńA czy można użyć mąki żytniej razowej?? Mam jej sporo więc, może mogłabym zrobić takie pierożki z tej mąki właśnie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Ale dla bezpieczeństwa najlepiej wymieszać razową ze zwykłą, pszenna ;)
Usuń