Dhal z czerwonej soczewicy
z hiszpańskim ryżem ♥
Przepis autorski:
Składniki: (3 porcje)
2/3 szkl. czerwonej soczewicy
1,5 szkl. wody
1 duży ząbek czosnku
1/3 dużej cebuli
1 łyżeczka masła
130 g marchewki
1/2 szklanki pomidorów krojonych bez skórki w puszce
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki masali lub szczypta pieprzu i 1/2 łyżeczka ostrej papryki
Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody. Patrzymy na godzinę. Po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. W tym czasie cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na maśle, na rumiany kolor i dodajemy do garnka wraz z pomidorami. Gotujemy jeszcze, tak długo, aby łączny czas gotowania wynosił 25 minut, mieszając co jakis czas. Na koniec solimy, dodajemy przyprawy (masalę lub pieprz z papryką) i oliwę. Mieszamy całość i podajemy z ryżem.
Dhal zrobilam po raz drugi, tym razem przepis mój. Uważam, że wyszło o wiele lepiej, więc dzielę się z Wami przepisem. Nie poznałabym tej
Wczoraj wieczór rozpoczęłam wyjsciem z przyjaciółką. A skończyłam z 10 koleżankami na dniach mojego miasta. Było na prawde super. Później na noc do Karoliny, pizza, nieudane ogladanie filmu i gadanie do 2 w nocy.
Rano wspólne śniadanie, wycieczka krajoznawcza po ogrodzie i wyjazd na działkę. Trochę pomogłam rodzicom i dziadkom, pogadalismy sobie rodzinnie i powrót do domu na grilla.
Żyć, nie umierać.
Lubię takie wegetariańskie smaki! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mi się podoba :) !
OdpowiedzUsuńW sam raz na obiadek <3
OdpowiedzUsuńU mnie takie indyjskie smaki to standard obiadowy - moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńciesze się, że u Ciebie tyle się dzieje, fajnie tak :)
Zapisuję :3 To będzie moje pierwsze spotkanie z soczewicą ;)
OdpowiedzUsuńWegetarianką nie jestem, ale przepis chętnie zapisuję i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKilka dni temu kupiłam soczewicę, żeby właśnie to danie zrobić :D
OdpowiedzUsuńFajnie, że tak miło spędzasz czas i wszystko się układa ;)