wtorek, 16 sierpnia 2016

278. Rutynowy omlet śniadnaiowy z czekoladową tahini z Trec'a

Gryczany omlet z odżywką białkową o smaku ciasteczkowym, nasionami chia i bananem

podany z czekoladowym masłem sezamowym, prażonymi papierówkami, czekolada 100% kakao z Wyspy Św. Tomasza i płatkami migdałowymi


TREC - Better Choice Sezame Butter Smooth o smaku czekoladowym podbił moje serce. Jest to nowość na rynku, która nie dość, że smakuje jak nutella, to jeszcze jest w pełni zdrowa i dostarcza nam zdrowych tłuszczów oraz... białka! Ponieważ do naturalnego tahini został dodany koncentrat białka serwatkowego (WPC), dzięki czemu zyskaliśmy jeszcze bardziej bogaty w przjazne nam składniki sos o genialnym smaku. Bez zbędnych dodatków jak cukier, sól, tłuszcz palmowy itp. 

Szczerze polecam, a dostępny jest oczywiście niezmiennie tutaj ---> divinebody.pl


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
2 jajka
1 dojrzały banan (100g)
20 g odżywki białkowej (u mnie smak cookies&cream - divinebody.pl)
20 g mąki gryczanej (Purerein.pl)
1 łyżeczka nasion chia (Purerein.pl)

Jajka mieszamy z rozdrobnionym na papkę bananem, chia, odżywką białkową i mąką. Patelnię nagrzewamy i natłuszczmy olejem kokosowym. Wylewamy mase na omleta i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem z obu stron.

Wakacje pełne wyjazdów, różnych zdarzeń - tych przykrych i tych przyjaznych, tych genialnych i tych niesprawiedliwych... Powoli dochodzi do mnie myśl, że za kilkanaście dni będę w maturalnej klasie. Jak zwykle plany gruntownych przygotowań wakacyjnych zakończyły się na słowach, no cóż - czas zebrać tyłek i do roboty ;) 


PS. A w międzyczasie zdałam prawko. Od tego momentu nie przepuszczam żadnej okazji do prowadzenia auta :P

środa, 3 sierpnia 2016

277. Jaglane naleśniki z kremowym nadzieniem

Naleśniki jaglane

z deliktnym kremem twarogowym, podane z tahini i prażonymi orzechami laskowymi

Mąka jaglana jest idealną alternatywą dla pszennej. Naleśniki idealnie sprężyste, cieniutkie i bardzo smaczne. Zdecydowanie mój faworyt, jeśli mowa o plackach.

 Cała kompozycja perfekcyjna na długi, leniwy poranek. :)


 PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
naleśniki:
2 jajka
40 g mąki jaglanej 'Purerein'
1/4 szkl. mleka (u mnie ryżowe)
szczypta soli
nadzienie:
120 g twarogu
1/2 dojrzałego banana
1 łyzka jogurtu naturalnego
15 g odżywki białkowej (u mnie kokosowa z Biotech'a)

Składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę, odstawiamy. W międzyczasie miksujemy składniki na krem. Ciasto naleśnikowe mieszamy przed każdym nałożeniem na patelnię. Masę nakładamy na suchą i rozgrzaną patelnię tak, aby masa zajęła całą jej powierzchnię. Smażmy krótko z dwóch stron i przekładamy na talerz przykrywając go drugim, aby były miękkie. Podajemy z kremem twarogowym, orzechami i np., masłem orzechowym/tahini.


No to połowa wakacji za nami. Nie wiem, kiedy to minęło...

Follow my blog with Bloglovin