niedziela, 29 maja 2016

271. Białkowy deser bananowy

Białkowy krem bananowy z ryżem i serkiem wiejskim,

podany z masłem orzechowym, jagodami goji i wiórkami kokosowymi

Mój najszybszy i najlepszy sposób na deser i wykorzystanie pozostałego z obiadu ryżu. Ten pełnowartościowy krem nada się idealnie, kiedy przyjdzie nam ochota na słodkie. Polecam! <3


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
1 dojrzały banan
kilka łyżek ugotowanego ryżu (u mnie ok 4/5) - im więcej, tym gęstszy będzie krem
2 spore łyżki serka wiejskiego
1 kopiasta łyżka odżywki białkowej u mnie smak twarogowy (divinebody.pl)
sparzone jajko (ze wsi)

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem i podać z ulubionymi dodatkami.

Nie pisze tu ostatnio za wiele... kontrastowo u mnie - od świetnego humoru w obecności bliskich osób do wszechobecnej 'stypy' i zamknięcia się w czterech ścianach. Dziś jest ta druga faza, więc czas na odskocznię - dobry trening, muzyka w słuchawkach i chwila zapomnienia :D

<3

sobota, 21 maja 2016

270. Fit 'raffaello'

Kokosowe trufle białkowe z ryżu - rafaello

Często słyszę, że ciężko jest wytrzymać bez słodyczy. Nic prostszego, na ratunek przychodzą zdrowe, domowe słodkości, jak na przykład powyższe praliny. Intensywnie kokosowe, za sprawą mąki kokosowej, słodkie dzięki bananowi i odżywce białkowej i chrupiące dzięki migdałom. Można jeść bez wyrzutów sumienia! :)


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
200 g ugotowanego i wystudzonego ryżu (2/3 torebki)
1 bardzo dojrzały banan
3 łyżki (35 g) mąki kokosowej
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki jogurtu naturalnego
+migdały, wiórki kokosowe

Wieczorem: Wszystie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę, przykryć i wstawić na noc do lodówki. 
Rano:Z masy formować kule (lekko zwilżonymi wodą dłońmi), wciskając po migdale do środka. Posypać wiórkami kokosowymi i podawać z sosem - u mnie orzechowy. ;)
 Przechowywać w lodówce

Zapraszam do zakupów w internetowych sklepach: www.divinebody.pl i purerein.pl

sobota, 14 maja 2016

269. Udka z kurczaka duszone w daktylach (rozpływające się!)

Udko z kurczaka duszone w daktylach

Macie ochotę na słodko-słonego kurczaka w gęstym ziołowym sosie? Ten na dodatek sam rozpływa się w ustach! Jeden z lepszych, jakie robiłam. Wystarczy dorzucić np. kaszę jaglaną, jakąś sałatkę i pyszny, sycący obiad gotowy. ;)

PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka
10 dużych, suszonych daktyli
1 cebula
2 ząbki czosnku
skórka z połowy limonki
sól, majeranek, pieprz, curry


Udka umyć dokładnie, wysuszyć i obrać ze skóry, włożyć na patelnię, zalać wrzącą wodą do połowy wysokości mięsa. Udka osolić, posypać pieprzem, majerankiem i curry, dookoła wyłożyć posiekaną w piórka cebulę, posiekany w kostkę czosnek oraz daktyle. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez 10 minut, po tym czasie udka przewrócić na drugą stronę i obsypać je przyprawami. Dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 90 minut, obracając udka co ok. 10 minut i dolewając wody (nie za dużo!). Pod koniec gotowania dodać skórkę z limonki. 

 Zaczęło się życie na zasadzie: 'byle do piątku'. Sobotę mamy, także korzystam z 'wolnego' czasu ile mogę. Wakacje, chodźcie tu <3

sobota, 7 maja 2016

268. Najlepsze zdrowe brownie!

Zdrowe brownie z fasoli i awokado

(bez cukru, masła i mąki pszennej)

Z ręką na sercu mogę polecić każdemu to brownie. Z awokado i fasoli robiłam wielokrotnie, ale zawsze czegoś mi brakowało. Albo konsystencja nie ta, albo zbyt zakalcowate, albo zbyt wyczuwalna fasola... To wyszło wręcz idealne, perfekcyjne w każdym calu. Idealnie zbite, wilgotne i mocno kakaowe, czyli takie, jakie powinno być prawdziwe brownie. I nie trzeba do tego dodawać kostki masła. Polecam! :)


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (forma 20x13 cm)
1 puszka białej fasoli - 200 g po odsączeniu
1 małe awokado - 90 g po obraniu
2/3 szkl. mąki gryczanej 
5 łyżek kakao - 50 g
2 jajka
szczypta sody 
4 lub 5 łyżek ksylitolu/erytrolu
1/3 szkl. mleka

Fasolę odsączamy na sitku i dokładnie płuczemy (kilka razy!), wrzucamy do misy blendera, dodajemy awokado, jajka i ksylitol (ilość wedle uznania) i blendujemy na bardzo gładką masę, dodajemy mąkę, kakao, sodę i mieszamy łyżką, wlewając mleka dla delikatniejszej konsystencji. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko wysmarować olejem kokosowym, przelać gotowe ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok 40 minut. 


Jak poprawić blogerce humor? Właśnie tak! Dziękuję Purerein! :D

niedziela, 1 maja 2016

267. Proteinowe placki batatowe z karmelizowaną gruszką i tahini (divinebody.pl)

Proteinowe* placki batatowe

podane z karmelizowaną gruszką i tahini

*z odżywką białkową o smaku twarogowym

Puszyste, naturalnie słodkie, pulchne i rozpływające się w ustach <3 Śniadanie wprost idealne po porannym bieganiu - smakuje jeszcze lepiej :D

 

Pierwszy raz mam styczność z odżywką białkową o takim smaku, a już jestem zakochana... Szczerze polecam, genialny smak!

A kupić możecie ją tutaj: divinebody.pl




PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
100 g (3 duże łyżki) puree z batata (ugotowany do miękkości i zmiksowany)
duże jajko
20 g (2 płaskie łyżki) mąki (u mnie kukurydziana)
chlust mleka
szczypta sody oczyszczonej (lub proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki)

Wszystkie składniki oprócz mleka wymieszać na gładką masę lub zmiksować, dodać odrobinę mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji, wymieszać i odstawić na chwilę. 
Masę wlać na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu z obu stron po kilka minut (należy kontrolować wysmażenie).

 

Wreszcie wyczekana majówka! Wreszcie spędzam czas tak jak naprawdę chcę. Mam czas dla rodziny, przyjaciół, na poranne bieganie, siłownię, bloga, gotowanie. Żyć, nie umierać...


A i zapisałam się na kurs prawa jazdy, już 3 godzina za mną, nieźle się wkręciłam. Tak, że nawet tata pozwolił mi po długich namowach wsiąść do auta na wiejskich drogach. Mam w żyłach krew drajwera, mówię Wam! :P

Follow my blog with Bloglovin