Kurczak w azjatyckim, chrupiącym cieście polany sosem a'la serowym, podany z Quinoa z kukurydzą, porem i cebulką; posypane czarnuszką
Natchnęło mnie na zrobienie czegoś wykwintnego na obiad. Pomysł wpadł sam do głowy, a znajomi pytając się 'co robisz na obiad?' po usłyszeniu potrzebowali przetłumaczenia na: 'kurczak z kaszą i warzywami'. Aż sama byłam zaskoczona smakiem i kompozycją całego dania, nie spodziewałam się tak świetnego wyniku końcowego.
Mogłoby się wydawać, że jest to pracochłonne danie. Nic bardziej mylnego - przygotowanie ciasta to kilka chwil, tak samo jak wmieszanie podduszonych warzyw do kaszy. A sos... no musicie spróbować tego połączenia!
PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (2 porcje)
kasza:
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
5 łyżek kukurydzy
biała część sporego pora długości dłoni
sól, papryka ostra, majeranek, papryka słodka wędzona
kurczak:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
ciasto:
3 łyżki mąki kukurydzianej
sól, chilli, kurkuma, curry, czosnek suszony, papryka słodka wędzona
woda do konsystencji
sos:
1 spora łyżeczka masła orzechowego
1 spora łyżeczka płatków drożdżowych
odrobina wody i soli
Komosę ryżową ugotować według instrukcji na opakowaniu (tak, żeby cała woda wyparowała). Czosnek i cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na łyżeczce oleju kokosowego na patelni. Pora pokroić na drobno, dodać na patelnię, zalać 1/2 szkl. wody i pod przykryciem dusić przez ok 15 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć do wyparowania wody, dodać wraz z kukurydzą do kaszy, wsypać 1/2 łyżeczki papryki ostrej i płaską łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej i 1 łyżeczkę majeranku, wymieszać dokładnie. Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić błon i kroić na kawałki wielkości nuggetsów.
Ciasto: mąkę wymieszać z przyprawami (wrzucałam na oko; po 1/3 łyżeczki chilli, kurkumy, po 1/2 łyżeczki czosnku, curry i papryki słodkiej wędzonej), solą do smaku i zalać ODROBINĄ wody, wymieszać dokładnie (lepiej dodać za mało, niż za dużo wody - konsystencja powinna być gęstsza niż śmietany, tak, żeby zostało na kawałkach mięsa).Kurczaka zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia z obu stron.
Sos (zrobić na sam koniec): masło orzechowe zalać odrobiną wody, dodać płatki drożdżowe i szczyptę soli, podgrzać w mikrofali chwilę, aby ułatwić mieszanie. Dodać tyle wody (lub nie dodawać), aby sos miał idealną konsystencję.
Kurczak najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu. podałam z sosem i kaszą, którą posypałam czarnuszką.
Quinoa jest jedną z moich ulubionych kasz, cenowo o wiele droższa niż jęczmienna, jaglana, czy gryczana, ale określana jest mianem 'super foods' i to nie bez powodu! Już 3 tysiące lat przed naszą erą była uprawiana przez Inków i dlatego nazywana jest 'złotym ziarnem Inków'. Kilka zalet:
- ma niski indeks glikemiczny i duża zawartość błonnika
- ma jeden z najbardziej doskonałych profili aminokwasów oraz wartości odżywczych spośród znanych na świecie produktów spożywczych
- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci
- obniża „zły” cholesterol LDL
- polecana diabetykom oraz sportowcom zorientowanym na budowę masy mięśniowej
A kupić możecie ją tutaj: Purerein.pl
...
Trochę się dzieje u mnie. Od intensywnego okresu w szkole, przez Mistrzostwa Województwa, dużo spotkań z przyjaciółmi, samodoskonalenia swoich pasji - na blogu, sali treningowej, czy siłowni, aż po poważną kontuzję pleców... Ucisk w pośladku i ból rozchodzący się po całej lewej nodze, nie mogło skończyć się niczym innym, niż pójściem do fizjoterapeuty, który jednocześnie dodał mi skrzydeł rozmową i komplementowaniem mojej sylwetki, jak i je skrócił mówiąc o konieczności kłucia... Ból przeogromny, ale jak ma pomóc, to się wytrzyma! :)