sobota, 30 stycznia 2016

251. Pesto bazyliowo-pietruszkowe z płatkami migdałowymi

Bazyliowo-pietruszkowe pesto z płatkami migdałowymi

podane z makaronem kukurydzianym

Ten przepis nie miał tutaj trafić. Zwykły wtorkowy obiad dla rodziny. Jednak tak mi zasmakował, że mój nawy do robienia zdjęć czemu popadnie się przydał. Spróbujcie ;)


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
1 doniczka bazylii (kupiłam w lidlu)
1 pęczek natki pietruszki
50g płatków migdałowych
12 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek wody
2 łyżki octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Oberwać liście bazylii, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i odkroić łodyżki (tak aby zostały same liście). Natkę pietruszki i bazylię umieszczamy w blenderze, dodajemy lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów, oliwę z oliwek, wodę, ocet winny, sok z cytryny, skórkę z cytryny i przyprawy (wg uznania) i blendujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy do ugotowanego makaronu (u mnie 500g bezglutenowego kukurydzianego), mieszamy i gotowe. 
*Najlepiej jeść od razu.

U mnie wszystko gra, jak nigdy. Pewnie to za sprawą tych wszystkich wspaniałych ludzi wokół mnie i jeszcze kilku innych ;)

piątek, 22 stycznia 2016

250. Guacamole inaczej - z kalafiorem!

Guacamole z kalafiorem

na grzankach z żytniego chleba na zakwasie

 Trzykrotnie przyrządzana pasta, za każdym razem tak samo pyszna (a może i nawet lepsza). Okazuje się, że 'przypadkowo' dodany kalafior do podstawy guacamole był strzałem w dziesiątkę. Idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami z żytniego pieczywa. Spróbujcie sami ;)


PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI:
1 średnie dojrzałe awokado (powinno się rozsmarowywać jak masło)
2 duże ugotowane różyczki kalafiora (160 g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona

Czosnek obieramy i siekamy drobno. Awokado przepoławiamy, wyjmujemy pestkę i miąższ za pomocą łyżki. Wszystkie składniki miksujemy/blendujemy krótko, tak żeby zostały grudki. Kroimy kromki chleba i pieczemy z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni do pożądanej chrupkości. 

Dzisiaj 18-nastka przyjaciółki, a wczoraj miałam leg day. Życzcie mi powodzenia, będzie ciężko... XD Ale czego się nie robi dla tego wspaniałego uczucia po treningu ;)

środa, 20 stycznia 2016

249. Różowy pudding chia - udany eksperyment (vegan)

Buraczany pudding chia

na napoju kokosowo-ryżowym

(vegan)

Nie ma wątpliwości, że burak jest bardzo wartościowym i smacznym warzywem. Jednak nie musimy go jeść tylko na wytrawnie, równie świetnie sprawdza się w deserach, czego dowodem jest powyższy pudding. Czek diz ałt! :D

PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIK:
1 ugotowany burak (120 g)
3 łyżki nasion chia (25 g)
1/2 banana (70 g)
100 ml napoju ryżowo-kokosowego (można użyć zwykłego mleka)
1 łyżeczka ksylitolu (bądź innego słodzidła)

Buraka zmiksować/zblendować z bananem na gładko dodając co chwilę 'mleka', dodać nasiona chia, słodzidło i wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki i po 30 minutach przemieszać ponownie. Zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wymieszać. Można jeść jako deser lub polewę do ciasta/babeczek. 

No i wreszcie nastał czas, kiedy to mogę legalnie wyjść z domu i udać się na siłownię. Wyczuwam niezły wycisk - plecy, bary, tric do boju! Już więcej nie dam się chorobie :P

Dziękuję za kciuki, przydały się, zakwalifikowałam się na wojewódzkie ;)

sobota, 16 stycznia 2016

248. Orientalny krem z dyni i cieciorki (vegan)

Orientalny krem z dyni, ciecierzycy i soczewicy czerwonej

podany z mleczkiem kokosowym, ciecierzycą i natką pietruszki

(vegan)

Sezon dyniowy już za nami, można jednak jeszcze dorwać gdzieniegdzie to warzywo. Jeśli nadarzy się Wam taka okazja - kupujcie i czyńcie ten krem! W stu procentach wegański, bez produktów odzwierzęcych. Jednak jestem przekonana, że zasmakuje nawet największym mięsożercom. 


PRZEPIS AUTORSKI:
Składniki:
2 litry wody
po 5: liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 duży por
1 łyżka soli himalajskiej
1 duża czerwona cebula
olej kokosowy
1 kg dyni (około połowa dużej sztuki)
1 szkl. suchej ciecierzycy
5 łyżek czerwonej soczewicy
3 łyżki sosu sojowego
ulubione przyprawy: papryka słodka wędzona, kumin, curry, chilli masala, kurkuma, cynamon, szafran, imbir, suszona nać selera, cząber

Wieczorem: ciecierzycę zalać wodą i zostawić na całą noc.
Następnego dnia: wodę zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, dodać obrane marchewki i pietruszki oraz umytego pora. Gotować na małym ogniu pod uchylonym przykryciem przez 40 minut. W międzyczasie obrać i pokroić cebulę i dobrze przesmażyć na oleju kokosowym (1 łyżka), dodać do gotujących się warzyw. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Po upływie w.w. 40 minut dodać do bulionu dynię i ciecierzycę i gotować przez kolejne 40 minut. Po tym czasie wyjąć dwie marchewki i pora, dodać soczewicę, sos sojowy i gotować 10 minut. Następnie dodać ulubione przyprawy - u mnie - po 1 łyżce papryki słodkiej wędzonej, cząbru i suszonej naci selera; 1 łyżka curry, po 1/2 łyżeczki imbiru, chilli masala, kurkumy, szafranu, kuminu i cynamonu. Gotować jeszcze przez 10 minut i zblendować na krem. podawać z mleczkiem kokosowym i natką pietruszki. 

Wreszcie można trochę odetchnąć, bo semestr dobiegł końca. 2016 rozpoczął się bardzo dobrze, każdy weekend zajęty. Jak nie impreza 18-stkowa, to zawody... a właśnie! Proszę o kciuki w niedzielę. Może przerwa dwutygodniowa nie odbije się bardzo na mojej grze. Hope so :D

środa, 13 stycznia 2016

247. SO GOOD PROTEIN PANCAKE - placki białkowe gotowe w kilka minut (wystarczy zalać wodą i smażyć!)

SOO GOOD FA PROTEIN PANCAKE

czyli gotowa mieszanka na białkowe placki bananowe od divinebody.pl

W tym wpisie prezentuję Wam produkt, który polubiłam od pierwszego wejrzenia. A mianowicie gotową mieszankę starannie dobranych składników do smażenia placków proteinowych. Wystarczy jedynie dodać do niej odpowiednią ilość wody, wymieszać, odczekać chwilę i smażyć z obu stron na oleju kokosowym. Jest to bardzo szybkie, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie na ciepło, bądź też przekąska między posiłkami na zimno.


Placki są pyszne, puszyste, z wyraźnym bananowym smakiem (liofilizowane kawałki banana), zrobione na bazie płatków i mąki owsianej, z dodatkiem koncentratu białka serwatkowego.


Wiadomo, że nic nie zastąpi robionych od A do Z przez siebie placków, ale nie każdy ma na to czas i zdolność, dlatego produkt ten jest godny polecenia. ;) 


Produkt szczerze polecam i po więcej informacji oraz inne smaki zapraszam tutaj - divinebody.pl



OLEJ KOKOSOWY OSTROVIT (divinebody.pl)

A dla zainteresowanych... ŻYJĘ! Nie było mnie tu długo. A spowodowane to było wieloma czynnikami tj. choroba, lekkie podłamanie i tona nauki z okazji zbliżającego się końca semestru (jak ja to lubię </3). Mam nadzieję, że zostaje mi wybaczone? ^^


I na zakończenie wspaniały, utalentowany, kontrowersyjny, niedoceniany przez dzisiejsze pokolenie Dawid Bowie. Szkoda, że takich artystów tylko ubywa...


środa, 6 stycznia 2016

246. Potrawka z kurczakiem w mleczku kokosowym i maśle orzechowym

Pierś z kurczaka smażona z marchewką i duszonymi pieczarkami

w sosie kokosowo-orzechowym


Właśnie takie nieskomplikowane i koniecznie mięsne potrawki smakują mojej rodzinie najbardziej. Wystarczy dodać ryż, bądź kaszę i pożywny obiad gotowy. Masło orzechowe w połączeniu z mleczkiem kokosowym i przyprawami jak zwykle stworzyło pyszny sos. ;)

 

Masło orzechowe z Trec'a, dotychczas najlepsze, jakie jadłam możecie kupić tutaj - divinenebody.pl



PRZEPIS AUTORSKI:
SKŁADNIKI: (4 porcje)
podwójna pierś z kurczaka (600g)
1 duża cebula + 1 łyżka oleju kokosowego
300 g pieczarek + 1 łyżka oleju kokosowego
3 marchewki
1 łyżka oleju (u mnie musztardowy, może być dowolny) do marynaty
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka słodkiej papryki
sól, chili
1/3 szkl. gęstego mleczka kokosowego

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Olej do marynaty wymieszać z połową porcji podanych przypraw, posolić, polać mięso, wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki. W międzyczasie na łyżce oleju kokosowego przesmażyć 1 obraną i posiekaną cebulę na złoty kolor, dodać obraną i pokrojoną w talarki marchewkę i smażyć na małym ogniu przez 15 minut mieszając co chwilę. Na drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucić na nią umyte i pokrojone pieczarki, dusić pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu, po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować wodę. Pieczarki połączyć z marchewką. Kurczaka usmażyć z każdej strony na dużej patelni, dodać warzywa i pieczarki, resztę przypraw, masło orzechowe i mleczko kokosowe, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Smacznego ;)

Tak się broniłam przed tym, ale niestety choroba dopadła i mnie. Zapalenie oskrzeli... Jestem wyłączona z życia - ze szkoły, z tenisa, z siłowni, z wyjść ze znajomymi. A mam tyle energii, że zaraz mnie rozniesie XD



Zapraszam do:

niedziela, 3 stycznia 2016

245. Podsumowanie roku 2015

Nie przepadam za jakimikolwiek podsumowaniami, kiedy to muszę przeanalizować wszystkie 'za' i 'przeciw' danej sytuacji, jednak ten rok okazał się chyba najlepszym dotychczas, więc warto coś o nim napisać i mieć pamiątkę na późniejsze lata ;)


PRZYJACIELE

W ubiegłym roku poznałam wiele nowych osób, zawarłam nowe przyjaźnie, zacieśniłam stare, ale też zweryfikowałam niektóre, poznając się na kilku osobach. Fajnie jest mieć ludzi, których można nazwać przyjaciółmi, bo to wyjątkowe słowo i nie każdy na nie zasługuje...


Pozostając w tematyce przyjaciół... W 2015 w końcu poznaliśmy się z innymi blogerami. Jeśli to miałby być jedyny plus założenia bloga, zrobiłabym to wcześniej. Jesteśmy teraz zgraną paczką przyjaciół z niemalże każdej części Polski. Dziękuję Ci internecie! 


RODZINA

Z rodziną mam bardzo dobry kontakt (w ogólnym zestawieniu XD). Są jak przyjaciele, najważniejsi przyjaciele, którzy, jestem pewna, nigdy się ode mnie nie odwrócą. 


DZIECKO SZCZĘŚCIA

Udało mi się kilkukrotnie za sprawą myślę, mojego szczęścia, spotkać powyższe sławy. Dwie z nich należą do świata tenisa stołowego, w którym 'się obracam' - Ma Long, mistrz świata, spotkany w Warszawie na ITTF World Tour Polish Open oraz Natalia Partyka, najlepsza polska tenisistka, trzykrotna mistrzyni paraolimpijska. A na koniec, raczej wszystkim znany Rafał Masny z Abstrachujów ;)



ŚLUB

W czerwcu pełniłam rolę druhny na ślubie mojej jednej z najbliższych kuzynek - Marty. Było to świetne przeżycie, Kraków jako gospodarz spisał się na medal, a Marta jest ogromną szczęściarą, będąc żoną Michała, jak i Michał, będąc mężem Marty. ;) 


...


Tak w tematyce bloga, nawiązałam kilka znaczących dla mnie współprac z: sklepdietetyczny.pl, EkoRein oraz divinebody.pl. Jest to fajne wyróżnienie, bycie docenionym za pracę, oczywiście przyjemną pracę, którą włożyłam w prowadzenie bloga. 


SIŁOWNIA

I jeszcze jedno... Odkryłam nową pasję. Pod koniec listopada stuknął mi rok, kiedy to zaczęłam chodzić regularnie na siłownię. Na górze widzicie moją małą kolekcję karnetów z każdego miesiąca. Nawet nie wiecie jak ciężko było uniknąć przecięcia ich i wyrzucenia przez pracowników siłowni. Taka sentymentalna jestem! XD 


I tutaj pojawia się pytanie, czy jesteście zainteresowani tego typu wpisami? Przyznam, że przygotowywanie tego posta, przeglądanie zdjęć z całego roku, spisywanie ważnych wydarzeń sprawiło mi dużo przyjemności. Następny poświęciłabym właśnie siłowni i mojemu powrotowi do zdrowej formy od gorszego okresu. 

Follow my blog with Bloglovin